Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

05dic12


Rigau planta el ministre i avisa que el model no es toca


"El model català és intocable." La consellera Irene Rigau va aixecar-se de la taula en plena discussió entre l'Estat i els territoris per consensuar l'enèsima reforma educativa en comprovar que el ministre Juan Ignacio Wert no té cap intenció de recular en el seu intent de dinamitar l'escola en català i fomentar la segregació. Després d'exigir al membre del govern del PP que retirés el polèmic esborrany que implica una esmena a la totalitat al sistema educatiu i d'obtenir com a resposta un altre redactat que no implica fer-se enrere en les seves pretensions de relegar el català a un paper absolutament secundari, Rigau va decidir abandonar la trobada per evitar que amb la seva presència s'interpretés que tenia intenció de discutir sobre un assumpte que "no admet cap negociació", insistia. "No és només una qüestió de govern; és una qüestió de país", sentenciava.

La consellera es va traslladar a Madrid per assistir a una reunió per a la qual el ministeri havia canviat les regles vint-i-quatre hores abans de l'arribada dels representants dels territoris. De fet, en vista de les queixes d'alguns consellers i les amenaces d'impugnació, s'ha fet una altra convocatòria, pel 19 de desembre. Concretament, en el model d'escola s'havia introduït una disposició addicional que relega el català a ser la quarta llengua i, a més, obliga la Generalitat a pagar centres privats als pares que desitgin una educació íntegrament en castellà quan el govern no els ho garanteixi ni a l'escola pública ni a la concertada. Malgrat les modificacions d'última hora, tot això es manté fil per randa. El segon esborrany només admet que el català sigui avaluable al final de cada cicle. Fins ahir ni tan sols calia demostrar el seu coneixement en acabar la formació.

Wert, atònit

A les portes del ministeri, Rigau ja havia avisat que, o bé s'estripava l'esborrany, o no estava disposada a parlar de res més. I així ho va plantejar a un Wert que en la primera part de la reunió es declarava atònit -com també ho va fer quan en precampanya pel 25-N va plantejar l'espanyolització dels nens catalans- per l'enrenou polític i mediàtic que havien generat les referències lingüístiques introduïdes a corre-cuita, mentre insistia que l'objectiu de l'executiu espanyol en cap cas és "qüestionar" ni "atacar" l'escola catalana.

"És radicalment fals" que es pretengui posar fi al model d'immersió, es queixava en acabar la reunió, que va seguir fins a les vuit del vespre malgrat l'absència de la catalana. Ell mateix es va contradir, però, en assegurar que el que persegueix la reforma és limitar els "tractaments privilegiats" de les llengües cooficials respecte al castellà. I, en tot cas, en cap moment no va amagar que la disposició està dedicada exclusivament al model català, amb el benentès que recordava que el País Basc, Galícia, les Balears i el País Valencià tenen un sistema "de bilingüisme integrador". Aquest model, on el castellà és llengua vehicular, és el que vol Wert per a Catalunya, tot remetent-se a sentències del Constitucional i del Suprem.

Però les explicacions que prèviament havia donat dins la reunió no havien convençut la consellera, que a la sortida qualificava d'"inadmissible" l'actitud desafiant i fugissera del ministre i atribuïa la decisió a raons exclusivament polítiques, i en cap cas acadèmiques. A partir d'aquí, Rigau va deixar clar que la intenció de la Generalitat és mantenir l'actual sistema i que, en tot cas, si Wert persisteix en l'"atac" i el "menysteniment", "ens veurem als tribunals". Com a pas previ, la conselleria redactarà un informe per argumentar el perquè de l'oposició frontal del govern a la "involució" que es pretén consagrar a través de la futura llei educativa que es pretén enviar al Congrés els primers mesos del 2013.

El pas de la consellera pel ministeri va ser realment caòtic. L'estretor de la zona per fer declaracions i la nodrida presència de mitjans de comunicació feien impossible una explicació ordenada i raonada. L'actitud d'abandonar la reunió havia generat força expectació, i amb els crits i el malestar de la premsa Rigau va haver de repetir les explicacions sis o set vegades.

Mentrestant, el PSC ha demanat al PSOE una defensa "activa" del model català, amb el benentès que la direcció espanyola mai no l'ha qüestionat. També l'antiga aspirant a dirigir el partit estatal, Carme Chacón, insistia a destacar "l'èxit incontestable" del sistema.

[Font: Per Montse Oliva, Madrid, El Punt Avui, Barcelona, 05dic12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 05Dec12 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.