Información | ||
Derechos | Equipo Nizkor
|
14oct14
Madrid vol veure "negre sobre blanc" en què es basa la nova consulta per decidir si la recorre
Dubtes al govern espanyol sobre si cal recórrer de nou al Tribunal Constitucional la consulta alternativa que ha proposat el president de la Generalitat, Artur Mas. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que, de moment, analitzaran amb atenció el nou format que ha qualificat de "nova ocurrència" del Govern. Políticament ha retret que Mas sotmeti a "tensions" la societat catalana.
La vicepresidenta espanyola ha recordat que, tot i no haver impugnat al TC el títol III de la llei de consultes -que regula els processos de participació ciutadana-, el Consell d'Estat va pronunciar-s'hi a petició de la Moncloa. L'òrgan consultiu va subratllar que la seva constitucionalitat depenia de per a què s'utilitzava.
A primera hora de la tarda, en una conversa informal amb els periodistes al Senat, Sáenz de Santamaría ha afirmat que -abans de decidir si ara impugnen la nova consulta- volen veure "negre sobre blanc" en quin fonament legislatiu es basa la proposta de Mas. A més, ha ironitzat sobre la possibilitat que el Govern encara canviï de parer diverses vegades en els propers dies.
Diferències entre el ministre de Justícia i el PP catlalà
Poc abans, el ministre de Justícia , Rafael Catalá, havia opinat que si les preguntes que es formulen el 9-N en la consulta alternativa són les mateixes que les incloses en el decret que va firmar i que ha estat recorregut davant del Tribunal Constitucional, el govern espanyol "tornarà a tenir una posició equivalent" i tornarà a impugnar-les.
Preguntat per aquest assumpte a l'entrada del lliurament d'uns premis per la lluita contra la violència de gènere al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Catalá ha explicat que el govern central entén que la pregunta que es va formular en el decret de la Generalitat de Catalunya "té aspectes d'inconstitucionalitat" i per això es va impugnar. "Per tant, aquesta mateixa pregunta no podria ser objecte de consulta, tornaríem a actuar de la mateixa manera", ha explicat als periodistes.
Des del PP, en canvi, són partidaris de no recórrer la decisió per deixar clar que no és cap consulta vinculant, amb efectes reals, sinó un "simulacre", en paraules de la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho.
Segons el parer de Catalá, el que l'executiu popular ha plantejat sempre és "mantenir el respecte absolut a l'Estat de Dret i al marc constitucional" i per això es va prendre la decisió d'impugnar la Llei de Consultes i el decret davant el Tribunal Constitucional. "Pensem que són una llei i un decret que no corresponen al nostre equilibri constitucional", ha afegit.
Ha afirmat que si s'utilitza "un altre entorn jurídic, una consulta diferent, que s'haurà d'articular amb una altra norma que haurà d'aprovar el govern català", el Govern ho estudiarà. "Si és conforme a les competències de la Generalitat no hi haurà problema, i si torna a incórrer en vicis d'inconstitucionalitat al nostre parer, la tornarem a impugnar lògicament", ha subratllat.
[Font: Ara, Agència, Barcelona, 14oct14]
This document has been published on 15Oct14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes. |