Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

20sep14


La pista que Mas va donar en veu alta sobre com celebrar el 9-N


I, després, un últim comentari... Per cert, un petit parèntesi: només és..., jo recomano que ens rellegim ara --i és important fer-ho, em sembla- el que va escriure el Consell Assessor per a la Transició Nacional al juliol del 2013. És un informe que està molt ben fet sobre com comença i com acaba un procés d'aquestes característiques en el qual Catalunya s'ha ficat. I estic segur que, de cara a aquestes properes setmanes, amb una relectura a fons d'aquell informe del consell assessor, tindrem, a més a més, doncs, guia per poder fer això que vostè diu: per poder fer-ho fer «perfecte», sabent -li ho reitero- que el compromís del Govern i el meu és fer-ho".

Aquest va ser l'apunt, en transcripció literal, del president de la Generalitat, Artur Mas, en una de les rèpliques al cap de files d'ERC, Oriol Junqueras, en el debat de Política General celebrat aquesta setmana. Mas es referia al primer dossier, de 220 pàgines, emès pel CATN, en el que de la pàgina 141 al 149, es detallen les "vies alternatives en cas de no poder-se fer la consulta legal". Allò que n'ha dit amb "totes les garanties democràtiques" o "en tenim una guardada" de l'entrevista a (al Dia d'aquest dijous.

Aquest informe assenyala que "una negativa de l'Estat a convocar una consulta, a autoritzar-la o a permetre que es realitzi obriria a la Generalitat la possibilitat d'emprar, legítimament des d'una perspectiva política, vies alternatives de convocatòria de consultes, a través de consultes no oficials o eleccions plebiscitàries que podrien ser implementades mitjançant declaracions unilaterals del Parlament". De fet, el CATN aconsella fervorosament la celebració de les plebiscitàries, en cas que l'Estat reiteri la prohibició de la consulta.

La via de la consulta coorganitzada per AMI, ANC i Òmnium

"Des de la Generalitat i amb el suport de la majoria d'ajuntaments de Catalunya es podria organitzar una consulta al marge de les disposicions legals de l'Estat i de les de la Generalitat (si aquestes darreres han estat suspeses pel Tribunal Constitucional a instàncies del govern central). Es tractaria d'aplicar la legalitat catalana malgrat la seva suspensió", apunta l'informe.

El dictamen descriu com a "possible alternativa" que "l'organització de la consulta correspongués exclusivament a entitats de la societat civil, malgrat comptar amb el suport indirecte de la Generalitat i els ajuntaments". És a dir, organitzacions com ajuntaments (AMI), Òmnium i l'ANC poguessin articular tot el dispositiu electoral, campanya inclosa.

Una "alternativa" que el mateix CATN avisa dels problemes o "inconvenients" que comporta: "confrontació total amb l'Estat, fàcil campanya de desprestigi dels actors i institucions contraris a la consulta per la seva "inutilitat" (presentada com il·legal i anticonstitucional), previsible escassa o insuficient participació, deslegitimació dels resultats -també en l'esfera internacional-, problemes logístics d'organització, ect". Tot un grapat "d'inconvenients" que el Consell "desaconsella com escenari alternatiu.

Les plebiscitàries

L'altre escenari que dibuixa, i al que dedica més espai, és les eleccions plebiscitàries. "Si es constata de manera incontrovertible la impossibilitat de fer el referèndum o la consulta sobre la independència de Catalunya per les vies legals com a conseqüència del reiterat capteniment contrari de les institucions de l'Estat, la via alternativa de les eleccions plebiscitàries es revela com la més adient per poder conèixer la posició dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya sobre el seu futur polític col·lectiu", detalla l'informe.

Tanmateix el dictamen afegeix: "A aquest propòsit es poden invocar arguments de legalitat, d'eficàcia i de respecte al principi democràtic". De fet, encara hi hauria temps de convocar les eleccions pel 9 de novembre atès que s'han de convocar entre 40 i 60 dies abans de la data. Amb aquesta via, el CATN recorda que "es respecta la legalitat" i "en garanteix la viabilitat pràctica", "la participació de tots els ciutadans" i la "impossibilitat de la deslegitimació dels resultats".

És més, el Consell considera les plebiscitàries com la "potencialment més eficaç que la via de la mediació internacional com a instrument per sortir de l'atzucac provocat per la negativa de l'Estat a fer possible una consulta sobiranista". "Unes eleccions plebiscitàries permetria amb immediatesa, simplicitat i rapidesa conèixer la voluntat del poble de Catalunya sobre el seu futur polític col·lectiu", afegeix l'informe. Així mateix lliga a aquestes eleccions a la Declaració Unilateral d'Independència o bé a la Mediació internacional.

[Font: Por Quico Sallés, Nació Digital, Barcelona, 20sep14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en España
small logoThis document has been published on 22Sep14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.