Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

18gen14


Raimon Obiols: Carta oberta als companys i companyes socialistes


1. Hi ha tres coses que cal tenir presents a l'hora de valorar el moment que vivim.

La primera és que el PSC es presentà a les eleccions de 2012 al Parlament amb un programa que deia textualment:

"Manifestem el nostre convenciment que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya hauran de decidir lliurement sobre qualsevol proposta de canvi substancial de les relacions entre Catalunya i Espanya, acordada entre les institucions catalanes i espanyoles, a través d'un referèndum en el qual es plantegi una pregunta clara a la qual s'hagi de respondre de forma inequívoca, acceptant o rebutjant el projecte sotmès a consulta."

"Ens comprometem a promoure les reformes necessàries per tal que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya puguin exercir el seu dret a decidir a través d'un referèndum o consulta acordat en el marc de la legalitat."

La segona dada a tenir en compte és que el suport a aquest dret és clarament majoritari en l'electorat socialista, segons les enquestes. En el baròmetre de tardor del GESOP el 70% dels electors del PSC en les autonòmiques de 2012 s'hi mostrava favorable, així com el 79% dels votants socialistes en les generals de 2011.

El tercer fet és la pròpia actuació de l'actual nucli dirigent del PSC, que ha subministrat tota mena d'arguments als que afirmen que posa pals a les rodes d'una futura consulta. El vot del grup socialista al Parlament, alineat amb el del PP i C's, reforça al límit aquesta deriva, que dona ales als altres partits que pretenen obtenir-ne rèdits electorals.

En aquesta situació, el vot dels discrepants socialistes i la renúncia d'un d'ells a l'escó en la votació del dia 16 són coherents amb els nostres compromisos electorals i han de comptar amb el nostre respecte, el nostre suport i la nostra solidaritat.

2. El vot negatiu del grup ha estat un greu error que posa en perill la unitat socialista a Catalunya.

Dies abans de la votació al Parlament del dia 16 em vaig adreçar per carta i vaig parlar amb el primer secretari, assenyalant-li que un vot negatiu, arrenglerant-nos amb el PP i C's, tindria uns efectes tan negatius i difícilment reversibles, a curt, mig i llarg termini, que calia evitar-la. La posició més raonable era l'abstenció, congruent amb el programa electoral i també amb la posició majoritària del darrer consell nacional.

L'abstenció garantia la unitat del grup i del partit, i evitava tant el suport a la iniciativa "sobiranista", amb una més que evident intencionalitat electoral, com una alineació inacceptable amb el PP i C's.

No es tractava únicament de mantenir la unitat del grup parlamentari. Es tractava, sobretot, de refer un perfil coherent i garantir la unitat de les agrupacions, federacions i grups municipals socialistes, arreu de Catalunya. Es tractava, també, de redreçar una deriva perillosa, reforçant el perfil propi del partit, les seves perspectives de futur i la possibilitat d'una represa necessària.

3. Estem passant per la situació més difícil d'ençà de la fundació del partit.

Un dels aspectes més inquietants d'aquesta situació és que s'instal·la una mena de fatalisme, amb companys i companyes que pensen que una ruptura és inevitable.

És possible evitar un desacord insoluble i irreversible? És possible un diàleg que garanteixi els factors indispensables de diversitat, solidaritat i unitat en el socialisme català?

És necessari, en interès de Catalunya i del socialisme a Catalunya, i cal fer tot el possible per assolir-lo.

Un procés que porti a una nova situació i eviti la ruptura no serà gens fàcil. Caldrà molta contenció, responsabilitat i diàleg. Caldrà trobar noves formes, nous plantejaments unitaris. Tenim al davant un període pertorbat, fluid, ple de perills però també d'oportunitats. Les primàries obertes a la ciutadania en són una. Cal crear-ne d'altres.

Construir una força política, un partit, un espai electoral rellevant, amb capacitat majoritària, no ha estat una tasca fàcil. Molts hi han dedicat molts esforços, molta tenacitat, al llarg de molts anys.

En canvi, dividir no és difícil. Alguns dirigents han dit que al PSC "hi sobra gent". Triar un segment d'electorat i d'afiliació i excloure'n d'altres és un error letal que el PSC evità des de la seva constitució. Ara es pot cometre. Amb actituds intransigents, amb mètodes anacrònicament autoritaris, una implosió - a l'estil de la crisi del PSUC en els anys vuitanta - esdevindria inevitable.

4. No es tracta únicament de salvar la unitat de l'espai socialista. Es tracta de la unitat civil del poble de Catalunya

Es tracta també de guanyar el combat contra les manipulacions i les polítiques de divisió per raons d'origen, de llengua i de sentiments d'identitat.

L'escissió i polarització de les forces polítiques i de la societat catalanes en dos blocs confrontats per aquestes raons seria el millor servei prestat a una dreta espanyola, nacionalista i recentralitzadora, que liquida drets socials i laborals, trenca el pacte social, abarateix els acomiadaments, rebaixa salaris i pensions, fa lleis contra les dones, i adopta una línia creixentment autoritària.

Cal impedir-ho i ho hem de fer entre tots. És el nostre deure si volem ser fidels a la nostra història i al nostre poble.

17 de gener de 2014

[Font: L'Hora, Barcelona, 18gen14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 20Jan14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.