Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

09sep13


Nerviosisme a Brussel·les


Nerviosisme a Brussel·les per la Via Catalana. La diplomàcia espanyola ha redoblat la seva pressió sobre les institucions europees en els darrers dies per evitar qualsevol reacció pública a la cadena humana. El Ministeri d'Exteriors ha mobilitzat l'ambaixador Alfonso Dastis, el seu exèrcit de funcionaris a la capital comunitària i alguns espanyols que treballen en càrrecs de responsabilitat a la Comissió Europea per impedir que comissaris i portaveus tornin a fer els comentaris de l'any passat, especulant amb la possibilitat de la independència. Tot i això, el president de la Generalitat, Artur Mas, està preparant un viatge post-Diada a Brussel·les, en les setmanes vinents, segons ha pogut saber aquest diari. Serà la seva setena visita a la capital comunitària.

L'eurocomissària Viviane Reding havia de rebre aquesta mateixa setmana a Estrasburg el líder d'un partit polític català, però a última hora ha ajornat la reunió. La vicepresidenta de Barroso ja sap quin pa s'hi dóna i no vol tenir represàlies: l'any passat ja la van obligar a rectificar després que s'atrevís a admetre públicament que "cap llei diu que Catalunya hagi de sortir de la UE si s'independitza". Aquest mateix màxim dirigent polític d'un partit de govern també s'havia de veure aquesta setmana amb Martin Schulz, el president del Parlament Europeu, però l'entrevista ha quedat igualment ajornada.

Espanya exigeix a la Comissió Europea que aquest cop no se surti del no comment i que, com a molt, es limiti a "prendre nota" i a recordar que només pot opinar sobre la secessió si algun estat membre ho demana. La Generalitat no té tants recursos per fer front a aquesta ofensiva diplomàtica al clavegueram de Brussel·les: a la seva delegació hi treballen una vintena de persones, mentre que a la representació espanyola són 300.

Psicosi europea per Catalunya

La psicosi en alguns gabinets d'eurocomissaris arriba a límits absurds. Dimecres passat, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va viatjar a Brussel·les per reunir-se amb el comissari del ram, el romanès Dacian Ciolos. Fins aquí res d'estrany: és habitual que els governs regionals mantinguin trobades, eminentment tècniques, amb l'executiu comunitari, i a ningú no li passa pel cap interpretar una reunió sobre fruites com un aval de Brussel·les al procés cap a l'estat propi. Però per si de cas, els portaveus de Ciolos es van afanyar a contactar els corresponsals catalans, per correu electrònic i en persona, per deixar ben clar que Pelegrí en cap cas no seria rebut a Brussel·les com a conseller català sinó només perquè presideix l'associació de les regions europees productores de fruites, llegums i hortalisses.

[Font: Par Albert Segura, El Pun Avui, Brussel, 09sep13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 09Sep13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.