Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

23ene13


Els crítics del PSC trenquen la disciplina de vot per "respecte" a electorat


Els cinc diputats del PSC que han trencat la disciplina del seu partit en no votar al Parlament la declaració de sobirania de CiU, ERC i ICV-EUiA, desobeint d'aquesta manera a la direcció que havia decidit votar en contra, ho han fet per "respecte" a una part del seu electorat. El Parlament ha aprovat el document amb 85 vots a favor, 41 en contra i 2 abstencions.

Àngel Ros, Marina Geli, Joan Ignasi Elena, Rocío Martínez-Sampere i Núria Ventura han comparegut junts davant els mitjans després de la votació per explicar perquè, en el primer ple de la legislatura, han decidit trencar la disciplina de vot i desobeir l'ordre del seu líder, Pere Navarro.

Aquests diputats, emmarcats en els sectors més crítics del partit i classificats habitualment en l'ala més catalanista, consideren que no votar era l'opció més "respectuosa" tant amb el partit al qual pertanyen -Ros, Elena i Sampere estan a la cúpula del PSC- com amb el "dret a decidir" que portava el PSC en el seu programa electoral i que reclama, segons el seu parer, una part important del seu electorat.

"El PSC és un partit de bases molt plurals, i aquesta és l'expressió d'aquest pluralisme. No podíem votar en contra del dret a decidir ni per coherència personal ni per respecte a una part del territori, del partit, a la qual representem", ha esgrimit l'exconsellera de Salut Marina Geli, que ha afirmat que en cap cas "és un vot de trencament del PSC".

Elena i Ros, que van pugnar amb Navarro pel lideratge del PSC al congrés que va aixecar a aquest últim com primer secretari al desembre de 2011, han defensat avui que amb la seva decisió de no votar han fet una defensa d'un dels principis fundacionals del socialisme català, que és "la unitat civil del poble de Catalunya".

Elena ha reconegut que el text presentat per CiU, ERC i ICV-EUiA era "segur" millorable. No obstant això, ha remarcat, parla del dret a decidir i aquest concepte ha de ser, segons ell, un punt de trobada per al catalanisme polític i per a les forces progressistes.

En contra de la direcció

Ros, Geli, Elena, Martínez-Sempere i Ventura han anunciat aquest matí als seus companys de grup parlamentari la decisió que havien pres de no votar, com la resta dels diputats del PSC, en contra de la declaració conjunta presentada per CiU, ERC i ICV-EUiA. Aquesta decisió ha arribat, segons han explicat, després d'haver intentat convèncer al conjunt dels diputats socialistes de que no podien posicionar-se en contra d'aquest text perquè gran part del seu electorat i militància no ho entendria. A pesar de les seves advertències, la majoria del diputats del PSC han optat pel 'no' en una elecció que s'ha fet, segons ha dit Pere Navarro, de manera democràtica.

Les discrepàncies en el sí del grup socialista s'han fet paleses en les diverses reunions que han mantingut en els darrers dies. Aquest dimarts a la tarda, les converses es van allargar més de quatre hores. El mateix portaveu parlamentari socialista, Maurici Lucena, va admetre que hi havia hagut discussions. La reunió s'ha reprès aquest dimecres al matí, escassament una hora abans de que s'iniciés el ple. Fins minuts abans, els socialistes no han pres la decisió final de votar en contra.

Per contribuir a la unitat del catalanisme polític

Els cinc diputats que han trencat la disciplina de vot del partit han penjat un comunicat a Internet on també expliquen els motius "per no haver votat no".

"Entenem la disciplina de vot i sempre l'hem respectat però no podem emetre avui un vot negatiu, per coherència. No per fracturar, sinó per sumar", es pot llegir en l'escrit penjat a les webs personals dels candidats.

També expliquen que han decidit no votar 'no' per "col·laborar a asserenar el debat entorn el dret a decidir i a treballar decididament per construir un consens nacional i social per una alternativa d'esquerres a Catalunya". Tots cinc reivindiquen, a més, el "pluralisme" històric que ha representat el PSC en la societat catalana.

En el comunicat també subratllen els intents per patrimonialitzar el dret a decidir de CiU amb el vistiplau d'ERC, tot i que les eleccions del passat 25 de novembre oferissin uns resultats molt més amplis a favor d'aquesta qüestió, "amb 107 diputats a favor" (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP).

A més dels cinc diputats, el comunicat ha rebut el suport de més d'una cinquantena de representants municipals i de càrrecs socialistes, com els exconsellers Joaquim Nadal i Montserrat Tura, l'exdiputada Laia Bonet, l'històric dirigent socialista Raimon Obiols i la portaveu del PSC a Girona, Pia Bosch.

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 23ene13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 25Jan13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.