Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

18oct16


L'Estat ha obert 401 procediments contra ajuntaments pel procés sobiranista


Els ajuntaments que estan sent investigats o requerits per haver obert les seves portes el passar 12 d'octubre tot i ser un dia festiu podran demanar l'assistència jurídica del Govern, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM). El departament de Governació i les dues entitats municipalistes sobiranistes han acordat aquest dimarts coordinar els seus serveis jurídics per poder prestar millor aquest assessorament de forma desinteressada als ajuntaments que ho demanin. Així ho han acordat en una reunió al Parlament. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, i el vicepresident de l'ACM, David Saldoni. L''AMI ha aprofitat per fer un repàs dels procediments judicials oberts i vius que ha iniciat l'Estat contra municipis, alcaldes o regidors per temes relacionats amb la independència, i assegura que en té comptabilitzats 401.

Després de la reunió d'aquest dimarts on s'ha acordat la coordinació dels serveis jurídics per oferir-los als municipis, la consellera de Governació ha considerat que les accions iniciades contra els 58 municipis que van obrir les seves portes el 12-O és "una intromissió del govern central a l'autonomia municipal, perquè no se'ls deixa la capacitat d'administrar els seus treballadors i la seva activitat". "No és un fet que es produeixi ara, hi ha una persecució contínua i permanent als ajuntaments catalans des de la declaració del 9-N, i hi ha un estat de vigilància absolutament desmesurat i que dóna molta feina als ajuntaments catalans", ha afegit Meritxell Borràs.

"Al costat dels consistoris"

Des de l'ACM, el seu vicepresident ha reiterat que l'entitat estarà "al costat dels ajuntaments, prenguin la decisió que prenguin" davant aquestes accions judicials pel 12-O. I és que per a Saldoni, el que ha fet l'Estat amb ells no té cap sentit. "Els ajuntaments hi són sempre. O és que algú qüestionarà que el 12-O a la tarda algun regidor, tècnic, alcalde o treballador no treballi quan hi havia els aiguats al Maresme? I això ens passa cada setmana, quan hi ha actes, curses o emergències. És una cosa de poca volada i el ministeri posa la lupa a un fet que realment és molt petit, és la feina que fem normalment", ha explicat.

La presidenta de l'AMI, per la seva part, ha concretat que ja dilluns van enviar una carta als municipis adherits dient-los que "si tenien dubtes o consultes poden contactar amb l'AMI, els assessoraran per la problemàtica concreta i se'ls donarà assistència a mida". "És bàsic respectar l'autonomia local i què vol fer cada alcalde i alcaldessa, cada ajuntament. Segons la seva decisió, l'AMI, l'ACM i el Govern estarem al seu costat per ajudar-lo, però ells decideixen com rpocedir", ha explicat.

Lloveras ha denunciat, a més, que aquesta "persecució" dels ajuntaments sobiranistes "no és nova d'ara i ve de molt llarg". Per demostrar-ho, ha presentat unes dades que ha recopilat l'AMI i que recullen les estadístiques de processos judicials i legals engegats des de l'Estat contra municipis o càrrecs electes locals per qüestions relacionades amb la independència. En total, han comptabilitzat que actualment hi ha 401 recursos i denúncies vives encara, de les quals, 385 són processos administratius i contenciosos. Concretament, dins d'aquest grup hi ha 116 processos per no penjar la bandera espanyola a l'Ajuntament, 106 per impulsar la sobirania fiscal catalana, 58 pel pagament de la quota de l'AMI, 47 per declarar el municipi "territori català lliure i sobirà", i els 58 que acaben de rebre denúncia o requeriment per obrir les portes el 12-O.

A part, la resta de processos fins completar els 401 són de tipus penal, i inclouen els vuit municipis denunciats pel suport a la Declaració del 9-N, l'acusació d'incitació a la sedició al regidor de la CUP de Vic Joan Coma, el procediment contra l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós per no despenjar l'estelada de la façana de l'Ajuntament, i el darrer per desobediència contra els regidors del govern de Badalona pel 12-O. L'estadística de l'AMI també recull que fins ara diferents jutjats contenciosos han desestimat o arxivat ja altres 124 recursos, dels quals 22 havien arribat ja al TSJC i tenen sentència ferma en favor de l'Ajuntament. El que no ha inclòs el resum de l'AMI és el nombre de municipis que han acabat tenint una sentència ferma contrària o s'han vist obligats a cedir en les seves intencions per ordre judicial.

[Font: Nació digital, Barcelona, 18oct16]

Tienda Donaciones Radio Nizkor

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 20Oct16 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.