Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

12dic12


Unitat d'acció per demanar una "esmena profunda" de la llei del ministre Wert


El govern, els partits que donen suport a la immersió lingüística i el Consell Escolar de Catalunya s'han compromès a reclamar una "esmena profunda" del projecte de reforma educativa impulsada pel ministre d'Educació espanyol, José Ignacio Wert. A més, el govern ha avançat que en cas contrari actuarà de manera "unilateral" i aplicarà només la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), obviant la reforma. Així ho han manifestat en la declaració conjunta pactada aquest dimecres a la cimera per defensar l'actual model educatiu català celebrada al Palau de la Generalitat, en la que han participat CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA, la CUP i el Consell Escolar de Catalunya.

La declaració del Consell Escolar, que han subscrit tots els partits participants, demana retirar la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa o en tot cas substituir-la per una normativa que estigui conforme a l'Estatut i a la Llei d'Educació de Catalunya. El text considera "inacceptable" que el Ministeri d'Educació pretengui imposar una normativa que "menysté" la llengua i la cultura catalanes i que "impossibilita la continuïtat de l'escola inclusiva i del sistema d'immersió" en establir la segregació d'alumnes per raons de llengua. El titlla també "d'incompatible" amb el marc estatutari vigent.

El secretari general de CDC, Oriol Pujot, ha explicat en roda de premsa al final de la reunió que tots els participants s'han compromès a mantenir l'unitat d'acció a madrid per tal de fer "una esmena profunda" a l'avantprojecte de Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), sobretot en la defensa del model lingüística a les escoles i de les competències de la Generalitat. "Hi ha un mínim de sintonia perquè en aquesta mateixa línia hi hagi una actuació en consonància al Congrés i al Senat", ha assegurat. "Entenem que cal garantir el dret bàsic de no separar els nens per llengua", ha afegit.

Pujol també ha avançat que en cas que la reforma tiri endavant i vulneri aquestes qüestions s'han emplaçat a actuar i aplicar només la LEC. "Aquest és el model i això és el que aplicarà el govern", ha reblat.

No acatar la reforma

De la seva banda, l'exconseller i representat d'ERC, Josep Bargalló, ha destacat l'acord de portar la declaració del Consell Escolar al Parlament Europeu perquè els eurodiputats la traslladi a la Comissió Europea. Però sobretot ha remarcat la importància del compromís del govern a "no acatar" la reforma si finalment és aprovada i seguir la llei catalana i l'Estatut. El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha apuntat que cada nova decisió que pren l'executiu espanyol fomenta més adeptes a la causa independentista. "El futur que ens espera si continuem a l'estat espanyol el constatem dia a dia", ha alertat.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha afirmat que el posicionament dels socialistes és "a favor d'un model d'èxit que s'ha de garantir i protegir" i ha apostat per buscar "sistemes legals" que serveixen per fer prevaler la LEC per damunt la LOMCE. Navarro ha matisat que ells defensen el principi de legalitat perquè "les lleis s'han d'acatar" però s'ha mostrat partidari de buscar "escletxes legals". En aquest sentit, ha avançat que han demanat un primer estudi jurídic per veure si la norma respecta o no la Constitució, així com les competències de la Generalitat.

D'altra banda, ha demanat la defensa d'un model educatiu "que garanteix la cohesió i la igualtat d'oportunitats". Per això, ha reclamat tant al govern espanyol com al català que "mantinguin" els recursos per fer-ho viable.

El líder del PSC s'ha mostrat convençut que el PSOE s'incorporarà a la defensa del model d'escola catalana a Madrid.

Projecte "ultraconservador"

Al seu torn, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha posat l'accent en les conseqüències socials. D'entrada ha deixat clar que els ecosocialistes no estan "disposats a acceptar una llei que serveix per dividir i que obre a dues comunitats lingüístiques". Dit això, ha alertat que l'avantprojecte dibuixa un model educatiu que passa de ser un dret a un "servei". En aquesta línia, ha denunciat que la reforma del ministre Wert fomenta una educació confessional, segrega i no garanteix "en absolut" la igualtat.

"El projecte del PP és profundament ideològic, ultraconservador, del segle passat i a vegades sembla preconstitucional", ha opinat. Per això Herrera ha reclamat que les esmenes conjuntes que es puguin presentar contra la tramitació de la llei Wert no se centrin exclusivament en temes lingüístics.

"Avui el model educatiu català és atacat pel projecte del ministre Wert, però també per les retallades que afecten l'educació pública. No volem cap segregació, ni per motius lingüístics ni econòmics", ha sentenciat. "No acatarem una llei que divideix Catalunya en dues comunitats lingüístiques però tampoc hem d'acatar l'augment de ràtios que degraden l'escola pública", ha reblat.

L'ecosocialista ha donat per fet que la reforma es portarà al Tribunal Constitucional (TC).

Països Catalans

Finalment, el diputat electe de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) Quim Arrufat, ha expressat la preocupació de la seva formació pels efectes de la reforma educativa no només a Catalunya sinó a la resta de territoris dels Països Catalans. "Plou sobre mullat a les Balears i al País Valencià. La CUP també ha donat suport a la declaració del Consell Escolar i s'ha compromès a defensar en bloc el model de llengua a l'escola catalana i ha fet una crida a la "desobediència" a la llei Wert per part del govern i de la comunitat educativa. En qualsevol cas, ha emplaçat la Generalitat a demanar al govern espanyol que "s'abstingui de legislar sobre competències catalanes fins que no es faci la consulta".

Dos representants de la nova formació parlamentària han participat finalment en la reunió tot i que inicialment no havien estat convocats. Arrufat ha volgut treure ferro a l'assumpte i ha explicat que el portaveu del govern, Francesc Homs, els havia presentat excuses per no haver-los convidat amb l'argument que ells no havien participat en l'aprovació de la Llei d'Educació de Catalunya. Segons ell, la seva voluntat no era fer soroll per les formes sinó ser presents a la trobada.

[Fuente: El Punt Avui, Barcelona, 12dic12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 13Dec12 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.